Týždeň v skratke: Inflácia v eurozóne klesla v septembri na 1,8 %

4. októbra 2024

Pokles posilňuje očakávania, že ECB opäť zníži úrokové sadzby tento mesiac.

Inflácia v eurozóne klesla v septembri na 1,8 % a dostala sa pod cieľ ECB

Inflácia v eurozóne v septembri klesla na 1,8 %, čím sa prvýkrát za tri roky dostala pod cieľ Európskej centrálnej banky (ECB). Tento vývoj zvyšuje pravdepodobnosť, že ECB zníži úrokové sadzby na svojom nasledujúcom zasadnutí.

Predbežné údaje o ročnej inflácii spotrebiteľských cien za september zverejnené v utorok (01.10.2024) boli v súlade s očakávaniami ekonómov z prieskumu agentúry Reuters a predstavovali pokles oproti augustovej miere 2,2 %.

Finančné trhy predpokladajú, že ECB na svojom najbližšom zasadnutí 17. októbra zníži základnú úrokovú sadzbu o štvrť percenta na 3,25 %. To by nasledovalo po predchádzajúcich zníženiach v júni a septembri. Investori očakávajú, že do konca budúceho roka klesnú úrokové sadzby o ďalších približne 1,8 percentuálneho bodu.

„Výrazný septembrový pokles celkovej inflácie zvyšuje očakávania, že ECB v októbri zníži sadzby už druhýkrát po sebe,“ uviedol Diego Iscaro, vedúci európskej ekonomiky v spoločnosti S&P Global Market Intelligence.

Úroveň inflácie bola najnižšia od začiatku roka 2021 a odzrkadľuje znížený tlak na ceny v celej eurozóne, pričom miera inflácie klesla aj v Nemecku, Francúzsku a Taliansku, kde sa tiež dostala pod strednodobý cieľ ECB na úrovni 2 %. Inflácia v eurozóne dosiahla vrchol 10,6 % v októbri 2022.

Pokles celkovej inflácie bol spôsobený najmä poklesom cien energií, ktoré klesli medziročne o 6 % po augustovom poklese o 3 %. Základná inflácia, ktorá nezahŕňa energie, potraviny a tabak, sa mierne spomalila z augustových 2,8 % na 2,7 % v septembri.

Inflácia v sektore služieb, ktorý je dôležitým ukazovateľom domáceho cenového tlaku, však zostala vysoká na úrovni 4 %, čo je len nepatrný pokles oproti 4,1 % v auguste.

Natasha May, analytička globálnych trhov v JPMorgan Asset Management, uviedla, že počiatočné známky zmierňovania tlaku na ceny v sektore služieb, v kombinácii so slabšími údajmi o ekonomickej aktivite, naznačujú „slabšiu dlhodobú infláciu a podporujú rýchlejšie normalizovanie politiky“.

Údaje zverejnené v utorok ukázali, že index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor eurozóny, kľúčový ukazovateľ zdravia tohto odvetvia, klesol v septembri na deväťmesačné minimum 45 bodov, čo naznačuje zhoršovanie situácie vo výrobe v eurozóne.

Štatistiky zverejnené minulý mesiac ukázali, že ekonomika eurozóny vzrástla v druhom štvrťroku len o 0,2 %, pričom Nemecko zaznamenalo mierny pokles produkcie.

ECB očakáva, že inflácia na konci tohto roka dočasne stúpne, pretože predchádzajúce zníženie cien energií sa už v štatistikách Eurostatu neprejaví. Prezidentka banky Christine Lagarde však v pondelok opätovne vyjadrila dôveru, že inflácia sa vráti na cieľovú úroveň 2 % „v primeranom čase“.

Tlak na ceny sa zmiernil aj v iných regiónoch, americký Federálny rezervný systém v septembri znížil sadzby o pol percenta a Bank of England ich v auguste znížila o štvrť percenta.

Štvrťročné dodávky Tesly nesplnili očakávania napriek 6 % nárastu

Dodávky vozidiel Tesly za posledný štvrťrok zaostali za očakávaniami trhu, čo oslabilo nádeje na výrazné oživenie, ktoré by podporila rastúca dopyt po autách v Číne.

Spoločnosť doručila celosvetovo 462 890 vozidiel za tri mesiace do septembra, čo predstavuje nárast o 6,4 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Tento nárast bol prvý v tomto roku, ale mierne zaostal za odhadmi Wall Street, ktoré očakávali 463 000 vozidiel. V dôsledku toho klesli akcie Tesly v stredu (02.10.2024) o viac ako 6 %.

Napriek tomu si Tesla udržala vedúcu pozíciu ako najväčší výrobca elektrických vozidiel. Tento týždeň čínska spoločnosť BYD oznámila, že v treťom štvrťroku dodala 443 426 elektrických vozidiel, čo predstavuje nárast o 2,7 % oproti minulému roku.

Rast predaja plne elektrických vozidiel u BYD bol mierny, ale spoločnosť zaznamenala nárast o 75,6 % v predaji plug-in hybridov po tom, ako v máji predstavila svoju najnovšiu hybridnú technológiu.

Globálne sa rast predaja elektrických vozidiel spomalil, ale vyhliadky v Číne, najväčšom automobilovom trhu na svete, sa zlepšili po tom, čo Peking v júli zdvojnásobil dotácie pre spotrebiteľov, ktorí prechádzajú z benzínových vozidiel na elektrické alebo plug-in hybridy.

Tesla neposkytla geografické rozdelenie svojich dodávok, ale údaje z priemyslu a odhady analytikov naznačujú, že predaj bol v Európe slabý, zatiaľ čo dodávky v Číne vzrástli o takmer 25 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

V posledných týždňoch analytici uviedli, že rastúce nadšenie medzi investormi bolo založené na očakávaní, že zvýšený dopyt v Číne umožní spoločnosti Tesla prekonať očakávania trhu.

Počas posledných dvoch rokov Tesla čelila zvýšenej konkurencii od lacnejších elektrických vozidiel a plug-in hybridov od čínskych konkurentov, čo ju donútilo znížiť ceny niektorých svojich modelov vrátane cien za leasing.

Mercedes-Benz a Porsche tiež nedávno varovali pred nižšími ako očakávanými ziskami, keďže predaj luxusných áut v Číne utrpel v dôsledku slabších spotrebiteľských výdavkov.

Analytik Barclays Dan Levy vo svojej správe uviedol, že nižšie dodávky Tesly boli pravdepodobne spôsobené slabším dopytom po jej prémiových modeloch S a X. Problémy s výrobou a sťahovaním chybných dielov modelu Cybertruck, ktorý bol uvedený na trh minulý rok, tiež ovplyvnili výsledky.

Očakávania rastúcich dodávok sa zvýšili aj v súvislosti s plánovaným predstavením prvých „robotaxi“ Tesly, flotily autonómnych taxíkov, ktoré budú odhalené na udalosti, ktorú Elon Musk označil za „historickú“.

Musk urobil významnú strategickú zmenu smerom k autonómnemu riadeniu, umelej inteligencii a robotike, pričom investorom oznámil, že práve tieto technológie budú hlavnými zdrojmi príjmov Tesly a zvýšia jej hodnotu.

Napriek tomu panujú obavy ohľadom toho, kedy a ako bude spoločnosť schopná zmonetizovať svoje autonómne taxíky, keďže technológia, náklady na vozidlá, poistenie a regulačné prostredie sú stále neisté.

Tom Narayan, analytik z RBC Capital Markets, uviedol, že teraz sa pozornosť sústredí na nové príležitosti Tesly spojené s „robotaxi“ a jej softvérom na autonómne riadenie, známym ako full-self driving (FSD).

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.